Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

+1 oy
1,4b görüntü
Genel Sağlık dizininde tarafından
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir? Neden Kokar?
kapalı

     

1 cevap

0 oy
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Ağız kokusunun en sık rastlanan sebepleri
  1. Köprü gövdelerinin kapalı olması
  2. Diş eti iltihabı
  3. Sindirim kanalı kokuları
  4. Üst solunum yolu infeksiyonu
  5. Kimyası değişen kan gazları, ekspirasyon havasına karışan aromatik gazlar.

Ağız kuruluğu varsa Tip 1 ağız kokusu bulunur. (Gece ağız açık yatmak, salya eksikliği, radyoterapi sonrası ve alkol alanlar vesaire..)

  Ağız içerisinde bakteriler için yataklık edecek her hangi bir mikrop kaynağı varsa Tip1 koku bulunur. Bu mikrop kaynakları sıklık sırasına göre şunlar olabilir:
                    Köprü gövdesinin altı
                    Gingivitis
                    Çürük kavitesi
                    Yirmiyaş dişi kapşonu
                    Ağızdaki bütün retantif yüzeyler ve temizlenmeyen protezler

  Farenjit, tonsillit, sinüzit geçirmekte olan bireylerde Tip 2 ağız kokusu bulunabilir. Birey bu hastalığın farkında olmayabilir.

Postnazal akıntısı bulunan allerjik bireylerde Tip 2 ağız kokusu bulunur. Birey akıntının farkında olmayabilir.

Gastroözefagiyal şfinkter dilatasyonlarında, reflu ve gastrit  hastalarında Tip 3 ağız kokusu bulunur.

Sindirim enzim yetersizliklerinde Tip 3 ağız kokusu bulunur. Birey basit (mide yanması, hazımsızlık, gaz) şikayetler ile hastalığa alışmış olabilir.

Kabızlık Tip 3 ağız kokusu sebebidir.
Sayısız hasta kabızlığı giderlince ağız kokusundan kurtulmaktadır.

Başta peynir olmak üzere her gün aşırı miktarda yenilen süt ve süt ürünleri Tip 3 ağız kokusu sebebidir. Herşeyden az yeyiniz, hiç bir şeyi hep yemeyiniz.

Asidoz, alkaloz sebebi olabilecek, kan gazlarını ve kan biyokimyasını değiştirebilecek bütün  metabolik hastalıklarda (şeker, gut, nefropatiler dahil) Tip 4 ağız kokusu bulunur.

 Sürekli olarak ayni besin maddesini her gün yiyenlerde Tip 3 ağız kokusu bulunabilir. Böyle hastalar ancak anamnez ile belirlenebilir

  Hamilelerde Tip 4 ağız kokusu bulunur.

 Sürekli ilaç kullananlarda Tip 4 ağız kokusu bulunabilir. Kas geliştiriciler, amino asit hapları, kıkırdak, eklem kuvvetlendiriciler, doğum kontrol hapı, tansiyon düşürücüler vesaire...

  Oruçlu olan bireylerde Tip 4 ağız kokusu bulunur. Hem sindirim kanalındaki peristaltizmin durmasına bağlı artan bakteri faaliyetleri ve hem de enerji depolarının açılarak karbonhidrat yılkımının başlaması ile ortaya çıkan nefeste aseton Tip 4 ağız kokusunu başlatır.

  Akciğer infeksiyonlarında Tip 4 ağız kokusu bulunur. Tüberküloz, bronşit, zatüree, pnömoni, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer parankim doku hastalıkları ve allerjik kökenli akciğer hastalıkları Tip 4 ağız kokusu sebebidir

Nefes kokusunun mekanizması

Sayısız kimyasal madde karaciğer ve böbrekler tarafından kana ihraç edilir ve kanda çözünmüş halde dolaşır. Çoğu uçucu olan bu maddelere KAN GAZLARI denir. Bu gazlar geçici bir süre için kanda birikebilir. Akciğerler yolu ile dışarı atılır. Fakat her zaman bu maddelerin dışarı atılması kolay ve hızlı olmayabilir.
    Bu maddeler akciğerler yolu ile solunum havasına karışır ve nefes sırasında hava verme ile akciğerlerimizden dışarı atılır. Nefes kokusu böyle oluşur.Bazıları çirkin kokuludur.



Nefes kokusu gazları:Akciğer havasına karışarak dışarı atılan binden fazla sayıda gaz vardır. Bu gazların bir kısmı kokuludur. Bunun da bir kısmı çirkin kokuludur. Sık rastlanan kokulu nefes gazları şunlardır
    IL6 , 8-isoprostane, Nitrate, cyanide ve CO2, CO, DiMetil Sülfit, Lökotrienler, 2-propanol, 2,3-dihydro-1-phenyl-4(1H)-quinazolinone, 1-phenyl-ethanone, heptanal, Acetone,  n-propanol, methylethylketone, Hidrojen peroksit, Nitrosothiols, Nitrosothiols nitric oxide, 8-isoprostane, Leukotriene B4, IL8, Hydrogen disulfide, limonene, C2-C5 aliphatic acids, methylmercaptan, Ethanethiol, dimethylsulfide, Dimethylamine, trimethylamine, formol, formaldehit, asetoasetat, amonyak, beta hidroksi bütirik asit, valerik asit, formik asit, HCN ve daha yüzlercesi..

Fırça etkisizdir
Nefes kokusu ağız ve diş temizliği ile giderilemez. Çünkü koku ağızdan gelmez.


Nefes kokusu özeldir Çünkü bakteriler tarafından yapılmaz. Organizmanın kendi ürünü olan kimyasal maddelerdir.

Oruçta ağız kokusu nefes kokusudur.
Açlıkta ağız kokusu da nefes kokusudur ve dişleri temizlemekle iyileşmez.
tarafından
Ağız kokusu hangi hastalıkların habercisi?

1. Uzmanlar, geçmeyen ağız içi yaraların ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusunun dil kanseri belirtisi olabileceğini bildirdi. Toplumun iletişim kurarken en önemli sorunu olarak ortaya çıkan ağız kokusunun, sanıldığını aksine çok da masum olmadığı ortaya çıktı. Ağız içinde çıkan ve geçmeyen yaralara bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokularının, dil kanserinin habercisi olabileceği belirtildi. Uzmanlar, sigaranın da dil kanserine yakalanma riskini arttırdığını belirterek, erken tanının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

2. Dil kanserinin hem halk içinde hem de bilimsel arenada çok az bilindiğini ve zaman zaman muayene edilirken gözden kaçırılan önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

3. Ağız içindeki her yarının dil veya boğaz kanseri ile ilişkili olmayacağının altını çizen, “Ağız yaralarının birçok nedeni olabileceğini hatırlatmak lazım. Ancak bunlar içerisinde tümörün de kanserin de olabileceğini akılda tutmak lazım. Ağız içinde, tedaviye rağmen 15 günden uzun süren yaralarda mutlaka, kulak burun boğaz doktorunun muayenesi gerekiyor, ağız veya dil kanserini ayırt etmek açısından” dedi.

4. Dil kanserinin belirtilerinin farklılık gösterebildiğini vurgulayan, şöyle devam etti: “Ağız içinde geçmeyen yara ağrılı, ağrısız olabilir ama özellikle ağrısız olan yaralar önemli. Beraberinde uyuşma hissi, çok nadir ama gözden kaçan ağız kokusu dil kanserinin geç dönem belirtileri arasındadır.

5. Dil kökü ve dil tabanı ile ilgili ilerlemiş ülserel lezyonlarda eğer çürüme ki yara alanlarında derinleşme krater gibi alan oluşur orada yemek artığı ile birlikte çürüme oluşuyor. Çürüme ve bakteriler ile birlikte kişi konuşurken veya soluk alırken ağız kokusu oluşuyor. Bu ağız kokusu da rutinin dışında bazen beklenmeyen dil kanserlerinin belirtisi olabiliyor.”

6. Dil kanserinde en önemli etkenlerden birinin de birçok gırtlak ve boğaz kanserinde olduğu gibi sigara olduğunu aktaran, şu ifadeleri kullandı: “Sigara özellikle içerisindeki nikotin ve diğer maddeler ağız tabanı ve dil kanserinde çok önemli bir sebeptir. Sigara dışında önemli etkenlerden biri de diş ve ağız hijyeni bozukluğudur.

7. Ağız hijyeni bozuk olan insanlarda normal insanlara göre ağız içi tümörü görülme ihtimali yüksek ki burada en önemli faktörlerden biri de diştir. Diş bakımı, ağız bakımı, diş fırçalama yapılamayan bireylerde hem enfeksiyon hem de tümöral gelişim söz konusudur.

8. Muayeneden sonra eğer dil tümöründen şüpheleniliyorsa mutlaka oradan bir biyopsi alınmalıdır. Biyopsi sonucunda eğer kanser çıkıyorsa yaranın lokasyonuna bağlı olarak operasyon gerçekleştiriyoruz. Erken tanı çok önemli, erken dönemde tanıyı koyarsak daha küçük tedavilerle hastaların sorununu çözmüş oluruz.” dedi.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...