Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

+1 oy
241 görüntü
YouTube dizininde tarafından
tarafından kapalı

YouTube nasıl kuruldu?

kapalı

     

1 cevap

+1 oy
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube, bu yıl 15'inci yılını kutluyor. Video paylaşımları için böyle bir platform kurma fikrinin arkasında ise bir şarkıcının başına gelen talihsiz bir olay yatıyor.

youtube
Videoların paylaşımı için bir platform kurulması fikrine ilham veren olay, 2004 yılında ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi'nin finalinin devre arasında şarkıcı Justin Timberlake ile birlikte bir mini konser veren Janet Jackson'ın kazara memesinin görünmesi oldu.
Bir şarkının sonlarına doğru Timberlake'in Jackson'ın kıyafetinin üst kısmını tutup çekmesi sonucunda Jackson'ın memesi görünmüş ve bu olay ABD'de büyük bir infiale yol açmıştı. O dönem iktidarda bulunan Bush yönetimi bu olaya sert tepki gösterirken, Jackson da "ahlaksızlık" eleştirilerine maruz kalmıştı.
Tüm bu tartışmalardan YouTube fikri doğdu.
O dönem 29 yaşında olan Chad Hurley, 28 yaşındaki Steven Cehn ve 25 yaşındaki Jawed Karim, PayPal'da çalışan, teknolojiye merakla üç arkadaştı. Bir akşam birlikte yemek yerken Jackson'ın başına geleni tartışmaya başladılar ve "viral" video kavramının henüz doğmadığı o dönemde büyük tartışma yaratan ya da merak uyandıran bir görüntüye ulaşmanın ne kadar zor olduğunu dile getirdiler.

İlk video kurucunun hayvanat bahçesi ziyaretinden
Jawed Karim, USA Today gazetesine 2006'da yaptığı açıklamada, o konuşmada insanların Super Bowl'daki bu olay gibi anları paylaştığı bir websitesinin olmasının "ne kadar harika" olacağını konuştuklarını anlattı.
Buradan hareketle geliştirilen YouTube, 14 Şubat 2005'te açıldı, ilk video da 23 Nisan 2005'te yüklendi. Karim, kendi yüklediği bu 19 saniyelik videoda San Diego Hayvanat Bahçesi'ne yaptığı ziyareti anlatıyordu.
Garajda kurulan YouTube, ilk büyük yatırımını da 3,5 milyon dolar ile bir yatırım fonundan Kasım 2005'te aldı.
Çok değil, bir yıl içerisinde YouTube, internetin en hızlı büyüyen sitelerinden birine dönüştü. Temmuz 2006'da günlük ortalama video izlenme sayısı 100 milyonu geçti.

Bu hızlı büyüme teknoloji devlerinin de dikkatini çekti. Aynı yıl içerisinde Google tarafından 1 milyar 650 milyon dolar bedelle satın alındı.
Böylece YouTube, teknoloji tarihinin bu en büyük satın alımlarından biri oldu.
Time dergisi aynı yıl, "Yılın İnsanı" sayısında bir bilgisayar ekranında görülen YouTube arayüzünün üzerinde "Siz" (You) yazısının yazdığı bir kapakla çıktı.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...