Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

0 oy
2,7b görüntü
Televizyonlar Genel dizininde tarafından
Plazma ve LCD televizyonlar arasındaki fark nedir?
kapalı

     

3 Cevaplar

0 oy
tarafından
 
En İyi Cevap
LCD Nedir?
 Gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkan düz ekran teknolojilerinden biri olan lcd tvler Sıvı kristal ekran LCD
(Liquid Crystal Display) özelliği ile, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen bir filtre ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.

Plazma Nedir ?
Plazma ekranları çoğunlukla CRT (Tüplü) ekranları gibi çalışır, fakat fosfor kaplanmış Tek bir CRT yüzeyi yerine onlar yassı hafif bir yüzeyin üstünde milyonlarca cam kabarcıklarıyla matrisleyerek kaplanmıştır. ve her biride fosforla kaplanmış haldedir . Sonuç olarak bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek bir görüntü yaratır.

Kontrast ve Parlaklık Farkları;
Yüksek kontrast demek daha parlak görüntü anlamına gelir.
LCD TV'ler de parlaklık değeri ortalama modeller için 500 cd/m2 civarındadır.

Plazma ekranlar yüksek kontrast değerlerine rahatlıkla çıkabilmektedir. Ortalama en düşük kontrast değeri 10000:1 civarındadır. Plazma TV lerde piyasada düşük Kontrast değerli model bulmak neredeyse imkansızdır.

Enerji Tüketimi
LCD ekranlar plazma ekranlara oranla göre düşük enerji tüketimine sahiptirler. Bu yüzden LCD Tv ler Daha ekonomiktir.

Plazma TV ler Lcd ekranlara göre çok daha fazla güce ihtiyac duydukları için Enerji tüketiminde LCD TV ler kadar avantajlı değildir.

Renk Derinliği
LCD; renklerin içerisinde bulunan grilik miktarı ile alakalıdır. Renkte daha çok gri bulunması rengin daha sönük gözükmesine sebep olur. LCD ekranlar Plazma'lar gibi pixellerdeki ışığı bloklama özelliğine sahip olmadıklarından renk geçişlerinde sorunlar görülebilmektedir.

Plazma ekranlarda renkler kullanılmadığı zaman pixelleri tamamen kapatabilme (pixel blocking) teknolojisi ile çalışır. Bu durumda renkler LCD ekranlara göre daha hatasız oluşur ve daha gerçekçi görünür.

İzleme Açısı
LCD pikselleri arkalarındaki bir ışık kaynağından ışık aldıkları için Çoğu LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi kontrast ve renk kaybı yaşayabilirler. Günümüzde izlenme açıları 160 dereceye kadar yükseltilmiş olsa da geniş açılardan bakıldığında yine de görüntüde kayıplar yaşanmaktadır.

LCD TV izleme açısı örneği;


Plazma TV’ler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veya piksellerinden yaymaları sayesinde, renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler. Bu durum ortamın her yerinden aynı derecede yüksek kalitede görüntünün alınmasına sebep olur.

Plazma TV izleme açısı örneği;


Tepki Süresi

LCD teknolojisi piksellerin, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler. Bu durum özellikle oyunlarda görüntünün ghosting denilen hareketli anlarda bulanıklaşmasına sebep olur.

LCD TV tepki süresi öğrneği;


Plazma TV’ler herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Plazma teknolojisi her pikselin bir imaj üretebilmesi için sadece bir pulsa ihtiyaç duyduğu için tepki zamanı nerdeyse bir andır. Bu durum hareketli görüntülerde LCD tvlere göre çok daha kaliteli görüntü anlamına gelir.

Plazma tepki süresi örneği;


Ekran Boyutu
LCD tvler ekran boyutu yükseldikçe fiyat farkı oldukça yükselen bir teknolojidir. Bu durumda yüksek ekran boyutuna sahip bir LCD ekran için plazma ekranlara göre çok daha fazla ücret ödemek gerekebilir.
Plazma ekranlar yapı bakımından büyük boyutlara sahiptir. Ufak boyutlu plazma bulmak mümkün değildir. Bu durumda LCD ekranlara göre Plazma ekranlar büyük boyutlarda daha ekonomik fiyatlara sahiptir.

LCD TV nin ARTILARI;
Plazma TV ye göre;

# Daha Yüksek kullanım ömrü,
# Daha düşük enerji tüketimi,
# Daha yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı az

LCD TV nin EKSİLERİ;
Plazma TV ye göre;

* Daha düşük izleme açısı değeri,
* Daha yüksek tepki süresi,
* Daha düşük kontrast,
* Daha düşük parlaklık,
* Daha az gerçekçi renkler,
* Yüksek ekran boyutunda daha yüksek fiyatlar.

PLAZMA TVLERİN ARTILARI;
LCD TV ye göre;

* Daha düşük Tepki süresi,
* Daha yüksek kontrast,
* Daha yüksek parlaklık,
* Daha geniş izleme açısı,
* Daha gerçekçi renkler,
* Yüksek ekran boyutunda daha uygun fiyatlar.


PLAZMA TVLERİN EKSİLERİ;
LCD TV ye göre;

* Yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı çok,
* Daha düşük kullanım ömrü,
* Daha yüksek enerji tüketimi.


SONUÇ;

Burada en önemli olan, alacağınız ekranı ne amaçla kullanacağınızdır. Eğer sizin için büyük boyutlu ekran, görüntü kalitesi ve tepki süresi önemliyse (örneğin bir oyun konsolu için alınıyorsa) bu durumda yüksek çözünürlüğe sahip (HD Full) bir Plazma ekran tercihi sizin için daha uygun olacaktır. Eğer boyutu yüksek bir ekran almayı planlıyorsanız da Plazma ekranlar fiyat olarak da daha avantajlı bir seçim olacaktır. Sizin için yüksek çözünürlük (Grafik tasarım), uzun ömürlü kullanım, düşük enerji tüketimi gibi ekonomik özellikler daha önemliyse ve büyük bir ekran almayı planlamıyorsanız LCD ekran seçimi bu durumda daha uygun olacaktır.

Plazma Panellerin günümüz koşullarında buluna TV yayınlarında LCD TV lere göre başarımı daha yüksektir.
Çünkü LCD TV lerin Aktif çözünürlüğü PlazmaTV ye göre Kısmen daha yüksek olduğundan ve günümüzde yapılan Uydu ve karasal yayınların henüz HD yayın standardına geçmesi zaman alacağından SD (Standart çözünürlük) Yayınların gösteriminde Plazma TV ler LCD TV lere göre daha başarıldırlar. Çünkü SD yayınlar düşük çözünürlükte olduğundan Plazma Paneller LCD TV ye göre Görüntüyü daha az bir alana yayması gerektiğinden görüntü kalitesini daha az kayıpla ekrana yansıtmaktadır.


Ek olarak;
Günümüz Teknolojisinde Bir çoğumuz Plazma üretiminin bittiğini bilmekte Henüz bir çok firma üretimi durdurmuş değil. Özellikle Panasonic Halen üretime devam etmektedir.

Plazma TV lerde En kaliteli olarak bildiğimiz marka olan Pioneer Firması ise Fiyat Politikalarında Diğer Markalarla Baş edemeyip Plazma Üretiminden çekilmiştir.
Bir nevi Plazma üretimini Panaonic'e bırakmıştır diyebiliriz. Çünkü Pioneer Plazma modelleri kategorisinde genelde sınıfının en iyi modelleri olmasına rağmen fiyatları çok yüksek miktarlara ulaşan modellerdir.

Plazma üretiminin azalmasının sebebi fazla elektrik tüketimi ve Plazmada Kullanılan Kurşun Maddesinin zararlı olması, son zamanlarda LCD TV ninde popüler olmasından dolayı Üretimi oldukca azalmıştır.

Elektrik olarak şahsen yaptığım testte Günde 8 saatlik bir kullanımda elektrik faturanıza 15 TL lik bir fark oluşturması kaçınılmazdır.

Şahsen yaptığım araştırmalarda Plazma üretiminde Başı çeken Panasonic Firması Tamamen kurşunsuz Plazma TV üretimini son 2 yıldır çıkardığı tüm modellerde gerçekleştirmiştir.
0 oy
tarafından
LCD Likit kristal yani 1888 yılında bitkibilimci Fredreich Rheinizer ‘ın keşfettiği yarı sıvı yarı katı bir likit maddedir. 60 lı yıllardan sonra bu maddeye dışarıdan elektrik verilerek likit kristallerin üzerlerine verilen ışığın özelliğini değiştirdiğini buldular. Yani bu maddeye elektrik akımı verildiğinde ışık değişebilmekteydi. Sonradan TFT LCD olarak iki cam tabaka arasına bu maddeyi yerleştirerek ekranlar üretilmeye başlandı. Ör: Notebook ekranları ikicam arasındaki bu madde elektrik akımları sayesinde verilen voltajın şiddeti değiştirilerek likit kristallerin kutup değiştirmesi ve bu sayede ışığın şiddeti değiştirilerek gözümüze parlak renkler sunan ekranlar oluştu.
0 oy
tarafından
LCD Likit kristal yani 1888 yılında bitkibilimci Fredreich Rheinizer ‘ın keşfettiği yarı sıvı yarı katı bir likit maddedir. 60 lı yıllardan sonra bu maddeye dışarıdan elektrik verilerek likit kristallerin üzerlerine verilen ışığın özelliğini değiştirdiğini buldular. Yani bu maddeye elektrik akımı verildiğinde ışık değişebilmekteydi. Sonradan TFT LCD olarak iki cam tabaka arasına bu maddeyi yerleştirerek ekranlar üretilmeye başlandı. Ör: Notebook ekranları ikicam arasındaki bu madde elektrik akımları sayesinde verilen voltajın şiddeti değiştirilerek likit kristallerin kutup değiştirmesi ve bu sayede ışığın şiddeti değiştirilerek gözümüze parlak renkler sunan ekranlar oluştu.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...