Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

+1 oy
243 görüntü
Genel Bilim dizininde tarafından

Yapay Zeka: Tehlikeli mi yoksa Yararlı mı?


     

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
tarafından

Yapay zeka: Tehlikeli mi yoksa Yararlı mı?

Teknoloji dünyasında son yılların en önmeli tartışma konularından biri yapay zeka. Bir çok insana göre yapay zekanın insanlık için tehlikeli olduğu, diğerlerine göreyse yararlı olduğu kanısı yaygındır.

 
Yapay zekanın genellikle hep tehlikeli yönlerine dikkat çekildi. Peki bu hiç mi yararlı değil? Hiç bir olumlu etkeni yok mu?

Aslında her değişim kuşakları tedirgin ediyor. Bu tarihin her döneminde oldu, teknoloji ile ilk gelişmeleri duyduğumuzda da oldu, mobil geldiğinde de oldu, insanlar hep ‘işler makineleşiyor, robotlaşıyor, biz ne yapacağız, işsiz kalacağız’ gibi tedirginlikler yaşıyor. Her işin robotlar tarafından ele alınacağı ve işsiz kalınacağı gibi konular sürekli gündemde. Ancak ben gelecekle ilgili kesin öngörülerde bulunmanın ve net kararlar vermenin zor olduğu kanaatindeyim. Teknolojinin iki boyutu var, iyi ve kötü. Adrenalini ve stresi yüksek bir gelecek bizi bekliyor ve bunun da iyi olacağını düşünüyorum. Yapay zeka tarafını konuşacak olursak mesela, bugün aslında işlerin çoğu rutine binmiş durumda, tekrarlayan işler var. Çok az kısmında insanlar yaratıcılık kullanıyorlar. Kendi işlerine odaklanıp, kendilerini, işlerini geliştirebildikleri zaman çok çok az. Dolayısıyla ben yapay zekanın insanın yaratıcı ve duygu ile ilgili taraflarını geri getireceğini düşünüyorum. Onun dışında rutin olan, makineler tarafından yapılabilecek işlerin, ya da yazılımla halledilebilecek işlerin, aslında sıkıcı olanın robotlar ve yapay zeka tarafından devralınacağını, insanın daha güçlü olarak geri geleceğini düşünüyorum. Daha yaratıcı, daha verimli, çalışanların yaptığı işte daha tatmin olan bir duruma geleceğini düşünüyorum. İkincisi yeni yeni iş alanı ve fırsatlarının çıkacağını düşünüyorum.

 
Yapay zekanın iyice iş dünyası içine girdiğinde ortadan kaldıracağı meslekleri nasıl telafi edeceğiz?

İnsanlar önce bundan ne kadar kar edebilirim alanına yoğunlaşıyor. Yani ben şu ana kadar yaptığım işlerimin ne kadarını yapay zeka ile daha verimli ve daha karlı hale getirebilirim bunu sorguluyor. Bu problem aslında mevcut verimli çalışan, gerçekten optimize işletmeler için bir tehdit değil bence. Ama bir şekilde var olan işlerini optimize etmemiz, verimliliği düşünmemiş organizasyonlar için bir probleme yol açtığını hep birlikte görüyoruz. Birçok işletme de yapay zeka verimlik, optimizasyon imkanı sağlayacak ama bu işlerin ne kadarını yapay zekanın devralması o kurumun ne kadar verimli çalışacağı ile ilgili bir konu.

 
Yapay zekayı sanayi devrimi olarak görürsek aynı şey yapay zeka tarafından da yapılabiril mi? Turkiye yapay zeka yarışında nerede?

Bir şekilde herkes artık geleceğin yazılım ve teknolojide olduğunu biliyor, farkında Hükümet devlet buna öncülük etmeye çalışıyor, gündeme taşıyor ama ana motivasyon bu konu üzerinde değil. Sizde biliyorsunuz, ülkenin içinde olduğu durum doğrudan doğruya bunlara odaklanacak noktada değil. Ama ne oluyor alt tarafta? Start-up’tan tutun da büyük kurumlara herkes teknoloji tarafında ciddi yatırımlar yapıyor, özellikle yapay zeka dönüşümü ve otomasyon konularında şu anda bir önceki fırsatları değerlendirip, Türkiye’nin çok iyi bir noktada olduğunu düşünüyorum. Yani şu an da umutluyum aslında, ben kaçırmayacağımızı düşünüyorum. Bize ve diğer şirketlere baktığımda dünya ile hemen hemen aynı seviyedeyiz ama biraz üretim tarafında Ar-Ge’ye daha fazla önem göstermemiz gerekiyor, felsefesini yapan tartışan değil, de, fikir üreten, konsept üreten, tasarım üreten ,yönlendiren tarafa geçmemiz biraz daha zaman alacak diye düşünüyorum.

 
Peki yapay zeka yok ettiği işler kadar yeni meslek alanı oluşturabilir mi yapabilir mi?

Geçmişteki dönüşümlerde, izlerini yüzyıl iki yüzyıl boyunca izleyebiliyorduk. Filozoftan, toplum bilimci sosyologların uzun süre araştırdıkları, üzerine tezler yazdıkları dönüşümlere sebep oluyordu. Mesela Sanayi Devrimi işçi sınıfı diye bir kavram ortaya çıkardı. İdeolojileri ortaya çıkardı. İnsanlar bunları konuştular, toplumsal etkilerini tartıştılar. Bir sürü toplumsal dönüşümü anlatan tez ortaya çıktı. Teknolojideki gelişim o kadar hızlı ki bahsettiğimiz dönüşümler 5-10 yıl içinde yeni bir şey çıkıyor, toplumu, üretim şekillerini tümden değiştirebiliyor. Dolayısıyla ne kadarına sebep olur, net bilemiyorum ama geçmiş deneyimlere baktığımız zaman yeni gelen her şey bazı şeyleri, eskiye dair olan, artık dönemini bitirmiş olan üretim biçimlerini ortadan kaldırdığı gibi, yeni ve hep daha fazla imkan sağladığını görüyoruz. Sanayi devrimi bunlardan bir tanesi. Mobil bunlardan bir tanesi. Dolayısıyla yapay zekanın da korktuğumuz kadar işsizliğe sebep olacağını düşünmüyorum, burada daha farklı taraflarda, insan bilincinin simule edilmesi gibi görüyorum, hangi alanda nasıl kullanılacağı konusu daha kıymetli, asıl tehdidi orada görüyorum.

 
Yapay zekanın topluma iyice yerleşmesi durumunda gençlerin bundan nasıl yararlanacağı veya ona nasaıl entegre olabileceğini hiç dünündünüz mü?

Bazı dönüşümler ortaya çıkan yeni fırsatlar sadece belli alanları ilgilendirir. Mesela tıpta gen haritası çözüldü, bununla birlikte tıp dünyasında ciddi bir devinim oluştu. Bu daha çok tıp dünyasını değiştiren, eden, bir konu. Oluşturduğu sektör değişimine bakıldığında sınırlı bir alanda kalıyor. Ama yapay zeka bütün sektörleri yatay olarak kesiyor. Dolayısıyla bütün çalışanları, ister otomotiv, ister hizmet, ister tarım olsun, ister sağlık, eğitim olsun bütün alanda çalışan, uzmanlığı olan herkesin yeni fırsatlar tanıyor. Tam da kendilerini var olan üretim biçimlerinden, çalışma tarzlarından bir üst noktaya taşıyabilecekleri, uluslararası hale getirebilecekleri yeni bir fırsat söz konusu. Dediğim gibi ülke olarak yeterince değerlendiremediğimiz bazı fırsatlar oldu, mesela Cloud ve mobil teknolojiler gibi, bu dönüşümlerdeki en büyük fırsatları değerlendiren birkaç şirket dışında bu fırsatları yeterince değerlendiremedik. Şu anda da bütün girişimcilerin bir anda dünyanın her yerinde iş yapabilmeleri, uzmanlıklarını aktarabilmeleri gibi bir fırsat söz konusu. Dolayısıyla yapay zekayı bütün girişimciler için bir fırsat olarak görüyorum ben.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...