Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

0 oy
1,9b görüntü
Bira & Şarap & Diğerleri dizininde tarafından
Bir şey sormak istiyorum içki bozulur mu?

     

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
tarafından
Evin bir köşesinden uzun zaman sonra çıkan bir şişe içkinin içilip içilemeyeceği birçok insanın kafasını kurcalıyor zaman zaman. Genelde bulunan içki şarap oluyor, ya da viski gibi yüksek alkollü bir şey.

Viski, votka, cin ve tekila gibi alkol oranı %30un üstünde olan içkiler bozulmaz. Yani içmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirmezsiniz. Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir. Ama kapağı kötüyse ya da sıkı kapanmamışsa alkolü kısmen uçmuş ve tadı bozulmuş olabilir. Bu durumda bozulmuş olma ihtimali de ortaya çıkar. İyi kapanmamış şişelerde uzun zamandır duran içkileri içmemekte fayda var.

Şarap konusu biraz daha karışık. Bir kere birçok insan şarabın "yıllandığı" fikrini bir şekilde duymuş durumda. O yüzden şarapların bekledikçe güzelleşeceğini sanıyoruz. Ama işin doğrusu özellikle Türkiye'de satılan çoğu şarabın kısa zamanda tüketilmek için yapıldığı, yani yıllanmaya uygun olmadığıdır. O yüzden eski fotoğraf albümlerinizin yanından çıkan 10 senelik şarap çoktan sirke olmuştur, içmeyiniz. Açılmamış bir şişe şarabı serin, güneş ışığı almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Bu durumda 1-2 sene dayanır. Ama koyduğunuz yerin sıcaklığının fazla değişmemesi ve serin olması önemli.

Bunun dışında Baileys ve başka likörler var. Baileys ve benzeri süt bazlı içkilerin raf ömrü biraz daha kısa oluyor diğer içkilere göre. Açıldıktan sonra buzdolabında tutmak daha iyi ama oda sıcaklığında da bir süre dayanıyorlar. Eğer altı ayı geçmişse söyle bir bakın, koklayın içmeden önce.

Likörleri ise bozulmaktan koruyan alkol oranları ile beraber yüksek şeker miktarlarıdır. Bunlar da genel olarak iyi bir kapakla seneler boyunca dayanabilir. Tabi tatları ilk günkü kadar harika olmayabilir ama bozulmuş da olmazlar.

Özetlemek gerekirse yüksek alkollü içkiler ve likörler bozulmaz; şarap ve sütlü içkilerin ise ömrü kısa, dikkat etmek gerek. İleride içkileri saklama konusuna daha derin olarak girebiliriz.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...