Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

+1 oy
263 görüntü
Sunucu - Server Yönetimi dizininde tarafından
DHCP Çalışma mantığı nasıldır
kapalı

     

1 cevap

0 oy
tarafından
 
En İyi Cevap
DHCP sunucu bu gibi durumlarda imdadımıza koşan en büyük yardımcımız oluyor.Peki,açıldığı zaman IP adresi olmayan bir makine,nasıl oluyor da DHCP sunucudan bu bilgileri alıyor,saklıyor ve açılışta kullanabiliyor?

DHCP discover

Bilgisayar ilk defa açıldığında öncelikle tüm ağa DHCPDISCOVER mesajını yollar.Bu mesajın içeriği “Sistemde herhangi bir DHCP server bulunuyor mu?Eğer var ise bir IP adresi istiyorum” olarak özetlenebilir. Kuşkusuz ağa gönderilen DHCP istek paketini merak ediyorsunuzdur.İstekte bulunulan IP adresi,MAC adresi ya da paketi gönderen makinanın IP adresi bilinmediğinden,paketin içeriği aşağıdaki şekilde oluşacaktır:

1-Hedef IP adresi (Bilinmiyor): 255.255.255.255 (broadcast)

2-Hedef MAC adresi(Bilinmiyor): FF.FF.FF.FF.FF.FF.FF(broadcast)

3-Kaynak IP Adresi(Bilinmiyor): 0.0.0.0

4-Kaynak MAC Adresi:00-A0-CC-66-73-1F(Kendi kartımızın MAC adresini bilmek kadar doğal bir şey olamaz)

DHCP offer

DHCP istemci tarafından sisteme atılan yayın paketi(broadcast packet) DHCP sunucu tarafından alınır.IP veritabanı sorgulanır,istemciye verilecek IP adresi ve kira süresi belirlenir. Sunucudan çıkan isteğin onaylanması için istemciye bu belirlenen bilgiler geri yollanır.

Sistemde birden fazla DHCP sunucu bulunabilir. Bu durumda istemci ağa bir istek gönderdiği zaman en hızlı DHCP offer mesajı yollayanın IP bilgilerini benimseyecek ve bu tanımlarla ağa bağlanacaktır.

1-Hedef IP adresi (Henüz onaylanmadı): 0.0.0.0

2-Hedef MAC adresi(Biliniyor,istemci makina):00-A0-CC-66-73-1F

3-Kaynak IP Adresi(Biliniyor,DHCP sunucu): 10.0.0.1

4-Kaynak MAC Adresi(Biliniyor,DHCP cunucum):00-A0-C0-B6-12-6F

DHCP request

DHCP OFFER mesajını alan DHCP istemci kendisine tahsis edilmiş IP adresini kiraladığına dair sunucuya bir yayın mesajı yollar,eğer DHCP istemci birden fazla DHCP OFFER mesajı almış ise ikinci bir broadcast mesajı daha yollar ve diğer DHCP sunuculara teşekkür edip artık bi IP adresine sahip olduğunu belirtir.

DHCP acknowledgement

DHCP Request mesajını alana DHCP server artık DHCP istemci için gerekli kayıtları gerçekleştirip ona gerekli olan IP,ağ maskesi,DNS adres veya adreslerini yollayacaktır .

Gelelim kiralama olayına. Bazı programcılar,yarattıkları her şeye istatistikler doğrultusunda eklentiler yapmaya bayılıyorlar. Nitekim DHCP sunucuyu da yaratırken istemcilere verilecek IP adreslerinin kiralanması gerektiğini düşünmüşler ,aynen ev sahibi ve kiracılarda olduğu gibi. Belli parametreleri verdikten sonra geri kalan işin tamamını sunucu ile istemci kendi arasında halledecektir.

DHCP ile IP Adresi Verilmesi

Bir Linux makinesi bir DHCP sunucu veya DHCP istemci olarak çalışabilir. Linux’ta öntanımlı olarak gelen servisler arasından sadece DHCP’nin yapılandırma dosyaları yoktur ve elle yaratılmaları gerekmektedir. Üzerinde çalışacağımız iki önemli dosya vardır: -dhcp.conf: Tüm ayarlamalar bu dosya sayesinde gerçekleşir. -dhcpd.leases: Kiralanan IP adres verilerini tutmakla yükümlüdür. Bu dosyları yaratmak için touch komutu kullanılabilir. dhcpd.conf dosyası /etc dizininde,dhcpd.leases ise /var/lib/dhcp dizinlerinin altında yaratılmalıdır.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...